Friday, June 24, 2011

SaNd

Assalamualaikum..

yo yo..
what up!! 2x..
i can smell whts da rock is cookin.. wuhaaahaa...

Ok2. Cukup2. Berhenti meng'gila'.

Baiklah, Seperti yang aku maklum pada post yang sebelum ini. Aku ada video pasal seni 'melukis pasir'. Penceritaan serta kawalan jari dalam mengolah pasir menjadikan ianya suatu seni yang hebat.

ok. Jom tgk..

video
love

Seterusnya, sincaf.. tapi..tapi.. maaf.. videonya xdpt aku uploadkan. Terlalu pjg videonya. jadi loading nya utk masuk jadi 'lama'. Lelah aku tunggu loading, tup2, internet putus.. tak ke sadiss a.k.a. sedey.. Tension skjp.

So, aku letak satu je la yerk.

jadi aku replace kan dgn video lain la ek.

don't be sad.. n don't tension2. Bercakap ttg tension, Ni ada satu cara melepaskan tekanan. Diluar kita ceria tapi hakikatnya..kita sedang stress gila.

video

or dalam makna lain.. "berpura2 supaya org tak nampak bahawa kita sebenarnya sedang susah hati".

itu saja 4 today. Aku ingt lagi kata cikgu aku masa zaman sek dulu.. "masa main, main sungguh2. Masa belajar, bljar sungguh2". Tapi skrg ni bukan main dan belajar je perlu bersungguh2. Sb nya..byk lagi perkara kita kena buat sungguh2 dan betul2. contohnya :

bila berkawan,brkawan2 betul2, nak kerja, kerja sungguh2. Nak berubah, berubah la sungguh2. dan banyak lagi la 'sungguh2' nya perlu kita buat. Nak tido pun kena bersungguh tau... ekeke.. ok. just kidding.

ahh.. apa yang aku merepek melalut ni. k la . its time 4 lunch.. nyum.nyum..
rajin2 la baca buku.. ^_^

Thursday, June 23, 2011

KeindAHan

As salam..

Seni itu Indah..

indah itu subjektif. Bergantung pada sesiapa yang melihatnya. Ini ada satu video menarik ttg seni lukis.


video
Amazing hand paintings
dah tgk? hebat kan.

next, editing video yang agak kurang kemas, ceh..aku ke yg ckp mcm tu. maaf2. Actually, aku pn tkleh nak wat mcm tu. haha.. Tapi video ni tak terjangka pulak olehku org akan buat. Hanya ber'subjek' kan duit. lucu2... so, simpan duit banyak2 ya. "Pesanan agung".

video
bila agung ber....

aku letak video tu saja2 je. Tak tahula org lain kata apa kan. Seni tu mcm2 leh diadaptasikan. Soalnya tahap kreatif kita nak menjadikan ianya satu seni yang disukai.

ohh..lupa, aku ada dua video berkaitan seni menggunakan pasir. Tapi lebih kepada kemahiran melukis juga la.. nnti esk2 aku upload.

okeh laling.. cukup dulu disini. i ada keja nak buat. daaa..
rajin2 la baca buku... c u

Tuesday, June 14, 2011

photoshop~ photo - shoot ~putus, shut up ok!!.

Holaa..

buat masa skrg aku xde work utk aku letak sb aku pn tgk 'bercuti'. Tempoh menunggu ni aku tak tahu la sampai bila. Tapi masa2 'cuti' ni kan, aku try2 tgk youtube sb aku dh bosan tgk crite2 shja spjg cuti. Apa yang menarik minat aku sekarang ada lah belajar lebih mendalam mengenai photoshop.

Jangan pelik atau heran ok, dulu mmg aku dah menjadi 'gila' disebabkan photoshop, ilustrator dan apa2 benda yang berkaitan dgnnya sewaktu aku belajar dulu. Tunggang langgang pun kena teruskan hidup jugak. Tapi masa tu aku hanya fokus hanya beberapa part2 tertentu utk projek aku shja. Now, xde projek2 lgi, jadi pemikiran aku ni rasa 'freedom' sikit. Aku nak explore something yg aku tk pernah guna pn sebelum ni dlm photoshop.

Pelik tapi benar, tp masa aku buat projek utk assgmnt dulu, aku belajar2 sendiri2 je, yng mudah fhm. Jadi aku tak berani nk explore lebih2. Disebabkan masa pn tk mcukupi. Yelah, nak siapkan projek assignmnt aku tu makan masa berhari2 aku tak tido. kalau toreh pisau kat muka aku ni haa masa tu, sah2 xkuar darah. PUCAT + PENAT. Dh jadi ZOMBIE aku. Nk catch out assignment lain lagi yang berlambak2. Dah la due date hantar pun minggu yang sama. Perghh..zaman blaja mmg best. Pengalaman tu mmg aku rindu. Belum masuk lagi dgn 'songeh' para incik2 dan puan2 lecturer. Kalau tak kena 'reject' nasib baik, tapi kalau dah kena 'reject' nak buat work tu utk di'approve', sgt2 la 'menderita'. Mmg MASAK r hidup, kalau belajar pn still nak main2 kat U ni. Mana2 u pn sama. 'Sakit' ko tau.. tapi, asal ko tak biarkan 'sakit belajar' ni jadi kan ko punya problem hidup, so xde masalah la ko nak hidup kat U. Boleh relax n steady dlm masa yang sama ko fokus. Yg pnting jgn putus asa. chill maa..

ok, back to story, pasal photoshop okeh. Dulu dkt U, Lect ckp kena guna photshop dan beberapa software lain. Hantar pada sekian2 hari dan sekian2 waktu. Dah mcm kena Kilat aku masa tu, 'SHOCK'. Dah la aku apa benda photoshop pn aku tk kenl masa tu iaitu baru2 batch kami masuk. Seniar2 tgk kami masa tu dh mcm tgk kucim kurap. Tahap mnyindir paling berbisa walaupn hanya pandangan dan kata2 ringkas tapi 'PADAT". Itu 'masa tu', selepas pd 'masa tu' barulah lebih mengenali dan bergaul dan tahu serta knl seniar dan cara mrk bekerja. So far so good la.

Nk tk nk aku kena cari software yg namanya photoshop dan beberapa software lain. Belaja meneroka dan belaja dari org2 y lebih arif. Tapi aku tak tahu pn photoshp ni ada byk jenis. kira naik taraf la. Yang aku ada hanyala jenis CS je. Kira paling lowest la. yang latest skrg ni dan cs9 kot. aku pn tk tahu. Aku buat apa2 aku guna CS ni je la. Oh..no..no.. silap, skrg aku dh ada CS3.

Nak cs5?? ok ni link aku leh bagi utk download adobe photoshop cs5. Download semua link kat bawah. Lepas tu guna hj split utk join kan.

http://www.mediafire.com/?h2575sm93nf2ecf
http://www.mediafire.com/?61zzzbcxx6t1z8w
http://www.mediafire.com/?ostxgmkhxna5pke
http://www.mediafire.com/?o60p3y5ufsflbdf
http://www.mediafire.com/?dgx07kg5fcnewf5
http://www.mediafire.com/?60ow1208nmnvgoc
http://www.mediafire.com/?pb8y58lddtygx6v

Aku bukan xnak download, tapi aku punya volume internet broadband dah tahap limited, kalau aku download, esok sah2 xleh nak guna internet dah. ada faham kaa.. xfhm sudah.

Ni ada beberappa link utk buat beberapa teknik menggunakan photoshop. Tk silap aku dia guna cs5. Lelaki ni mmber sekolah aku dulu masa form 6. tk sgka dia dah buka company dia sendiri dgn kemahiran photoshop. dulu dia belaja di UMS rasanya. skrg buka company buat tutorial phtoshop dlm bahasa melayu. Skrg, rasanya dia tak kenal aku dah kot. aku pun tk knl mana pn dia. gitu2 je la.

PHOTOSHOP MALAYA
teknik manipulasi
tulisan herry potter

Kalau nak tau lebih lagi pasal phtoshop ni leh la layari group fb dia dan tnya soalan pada beliau. ini fb nya -- incik syeikh

Dia pnya dvd tutorial leh tgk kat ni. Kalu berminat leh la tempah dan beli. aikkk.. aku pulak jadi tukang promot.
www.photoshopmalaya.com
Aku.. berminat, tapi mahal dowh. So sekadar minat je la.. haha. ok stop bab2 promot.

Skrg aku berminat dgn jenis2 lain photoshop ni. Sb dia punya fungsi walaupn seakan sama tapi ada yang berbeza. Kan aku ckp, naik taraf. Jd, aku teringin nak ada semua jenis dan aku teringin nk belaja tentang photoshp ni dgn lebih detail. Tapi, aku nak cari kat mana?? duit xde payah sikit nak gerak aktiviti nih. kih2.

Sambil2 aku duk free2 di masa2 'cuti' ni'. aku pn dah buat experiment photoshop ats muka aku sendiri.. keh2.. nak jadi E.T. mcm lagu Katty Perry.

Bila adik aku tgk ni.. tetiba muncul keinginan.. kakkkkkk...adik nak jugak muka jadi mcm ni. ok2.
meh i buatkan. tadaa..adik beradik avatar pizger.. oops.. pizger tu adalah aku okeh. Aku suka guna nama tu. Sb nama tu kenangan aku masa f5 dulu dgn kwn2.

Ini adik aku.. yg perempuan darjah 5, lelaki darjah 3. hah..nak sgt jadi avatar.. mmg menakutkan..aku tgk muka aku sndiri mmg menakutkan.. haha..lawak pun ada. kwn aku ckp aku ni avatar murah dgn senyuman.. citttt..

Apa pun, dua perkara aku suka adalah belajar phtoshop, dan photoshoot atau dgn kata lain aku juga minat pasal fotografi. Lebih jelas aku sebenarnya minat Kamera DSLR. Lebih2 lagi bila aku ada kamera DSLR dgn pelbagai jenis Lens.

SYOKKKK HABIS. oops, tapi aku tak pandai mana nk shot gambar, aku cuma M.I.N.A.T je ok. Bila pegang kamera tue, rasa tk mo bg kat org dah. Tapi sb aku pinjam je, kena bg balik la bhai.. haha..

k la. aku dah citer photoshop, potoshoot, dan skrg aku dh nak 'shut up' cerita ni. damnn!!. c u
salam

Sunday, June 5, 2011

My WorK ~ 7 feb - 20 May 11

Assalamualaikum. So, seperti yang pernah aku cakap. aku akan masukkan work2 aku yang aku buat selama mgjr di sabak. Ini sebenarnya work dalam buku skect aku. Yang besar2 punya aku tak letak la, malas nak shot gambar. Nak lagi besar aku buat roda warna. Kecik2 pljr2 tak nampak. Nah ambik kau, satu kertas mahjung tu aku lukis dan aku warna. Kertas mahjung jadi bahan utama p&P, selain marker, pemadam whiteboard, buku rujukan, buku RPH, dan buku sumber guru. Bahan2 lain tak yah nak criter la..byk bhai. Dah nama pun mengajar seni. Iaitu subjek yang student tak ambik hal. Itu la yang aku tahu, sebbnya, ianya tak penting, tak ada dalam exam PMR pun. Apa punya pemikiran la mcm ni. ceh!.

So, aku tak nak budak2 pikir mcm tu. Walaupun subjek ringan, namun ianya banyak teori dan banyak aktiviti. Melalui aktiviti, so aku blh tgk tahap kreatif seseorang tu berfikir. Ini tak, kreatif kelentong cikgu je yang reti. Kerja nya tak mo buat. aduyaii..

Ok, kembali pada perbincangan topik. Ini adalah hasil2 kerja aku. Tak cantik mana pun orang tgk, tapi sekurangnya aku berusaha kan daripada tak buat langsung. Susah tu bagi aku yang tak berapa nk expert lagi bab2 art ni. Bukan kos major aku. Sedang belajar la ni sikit demi sikit, tak gitu.haha.. Meh aku criter bab work2 aku pulak. Agak panjang dan kalau rasa tak nak baca, jangan baca..pi tido..


work di atas ni, mula dari gambar bawah, yang gambar teratai tu adalah teknik kolaj, masa ni nak kata aku rajin tak jugak, tapi sb aku excited ~(orang sabak kata 'batak' atau jakun) untuk nak lihat hasil kalau aku guna teknik kolaj jenis koyak kertas yang kecil2 tu yang tekan guna pen. jadi aku pun buat lah..separuh aku buat, aku punya perghhh!! tu panjang. kiranya aku suka dan kagum dengan hasil tampal yang guna cebisan kertas warna kecil2 ni. jadi aku teruskan buat dan buat sampai la siap.. walaupun penat. tapi aku mmg excited. hilang penat aku tgk hasil yang dah siap. Dalam hati..yes, aku berjaya siapkan. adahal kerja lain berlambak lagi menunggu. keh2. dah teruja. nak wat mcmna.haha.

Atas kanan pula, adalah view untuk ajar perspektif ruang, tapi bila aku buat mcm tak berapa nak jadi, then aku ubah pikiran. xpe xjdi pun, tapi aku nk try apply guna pastel/ crayon untuk warna kan nya. Apalagi broomm..start moto pi beli crayon/ pastel semata-mata nak penuhi keinginan aku yang gila ni. aku pun mula mewarna... fuh!. agak susah dowh nak warna guna pastel ni. selain mudah comot dan kotor, kawalan warna pun aku kurang mahir. arh..alang2 buat mesti r buat sampai siap.. aku sapu then gosok2 kan biar sekata. dan hasilnya spt di ats la.

Atas kiri tu pulak, adalah jenis lipatan 'origami', actually, aku nak mengajar pasal bentuk. lipatan origami ni adalah salah satu bentuk konkrit. masa aku kecik2 dulu aku suka jugak buat origami ni, tapi bila da besar mcm ni, aku dah banyak lupa dah stepnya. aku buat mana yang aku tahu. student juga excited suruh aku ajar buat burung jenjang. so ajar la aku dengan tekunnya. mana yang kreatif, mereka buat la selain contoh yang aku bagi ni, mmg kreatif la. Mcm2 aku tgk student aku buat, contohnya bunga teratai, bunga ros, kucing, piano, kuda, pari, ular, udang, bintang, dan banyak lagi. bijak student2 aku ni. terbaik la.


Seterusnya, gambar buah-buahan tu. kalau ko perasan, aku guna semua buah-buahan jenis bulat, aku nk maksudkan disini kesatuan work ni yang guna shape yang sama iaitu bulat. tetapi berlainan dari segi ciri buah dan warnanya. ni adalah karya first aku guna poster color. bila aku buat karya ni, aku mcm suka guna poster warna daripada aku guna pastel. tapi sebenarnya susah. Walaupun aku suka guna poster warna, tapi aku tahu aku masih tak pandai dalam mengawal warna, garisan serta tahap intensity aku pada benda2 kecil yang lain agak kurang diberi perhatian. bukan tak bagi perhatian. agak sukar nak jadi seperti yang aku mahukan. aku drop shadow biar nampak nice sikit dan tidak afloat.

Atas kanan pula, ni aku guna pastel/ krayon. senang je work ni, kerat kertas mengikut bentuk yang kita mahu dan kemudian sapukan krayon pada bahagian tepi, seterunya gosok warna krayon tu pada permukaan kertas lukisan. guna la warna yang pelbagai dan bentuk2 yang best. nampak la harmoni dan cantik untuk dipandang.

next, work sebelah kiri tu adalah anyaman tikar. ini aku buat dengan jarak 0.3 cm dan ini dinamakan kelarai bunga api. tapi aku suruh student2 aku buat 0.5 cm. kalau tak boleh 10 cm atau kalau still lagi sukar buat sebesar satu pembaris. amacam, sempoi apa aku ni.hak2. dah angkat bakul sendiri dah.. keh2. kelarai nya pula, aku suruh yang paling mudah, kelarai angkat satu. tak pun ikut kekreatifan diorang la nak buat mcmna. lepas tu buat la corak yang mcm2. Ada student yang buat mmg kreatif, tak terjangka dek otak aku ni haa.. gambar bunga yang dianyam, ikan, burung, love, nama2, bintang dan sebagainya. mmg kagum. tapi jenis yang 'malas' pulak, buat je petak segi dan buat kelarai angkat satu. adehh..paling senang. xyah pikir2 langsung. aper larrr..

Yang gambar 3 diatas ni pulak, adalah lukisan menggunakan pensil yang berlainan jenis. banyak jenis pensil ada untuk melukis. disini aku menekankan, tentang garisan, ton warna, jalinan, bentuk dan pencahayaan. tapi student aku suruh lukis jenis bentuk2 geometri asas seperti piramid, kon, cube dan sebagainya.


Then, gambar berikutnya pula adalah aplikasi tentang ruang dalam seni visual. Ruang terbahagi kepada 2 iaitu ruang nyata dan ruang ilusi. Ini adalah ruang ilusi yang mana terbahagi pula kepada 3 iaitu ruang perspektif ( ruang dalam), ruang cetek dan ruang rata. Aku terangkan la kepada pelajar apa ciri, contoh dan fungsi ruang ni.. byk jugak la aku bercakap. sampai xde suara aku ni hah..haha.

Gambar yang sama juga aku guna untuk ajar tajuk warna. Mula2 aku tunjuk roda warna yang besar gedabak yang aku ckp kat ats tadi, lepas tu aku soal la sorang demi sorang. Mana yang hilang fokus aku panggil dan aku tanya. lepas tu barulah masuk pasal suhu warna. Then aku tunjuk kan la contoh2 ni. Warna panas dan warna sejuk. Ada beberapa contoh lain yang berkaitan pasal warna neutral, warna penggenap, warna harmoni, warna monokrom dan sebagainya lah. Lepas tu, sah2 la kena buat aktiviti kan, aku suruh la pelajar aku divide kan lukisan jadi dua dan seterusnya buat satu view yang simple, warnakan sebelah warna sejuk dan sebelah lagi warna panas. Bila aku tanya diorang balik, warna sejuk tu warna apa? warna panas tu warna apa? dioarang leh jawab dengan mudah. Kiranya pasal warna ni, diorang mudah faham. alright la tu. Buatla diorang aktiviti yang disuruh itu dengan 'tekun'nya.


Gambar bawah adalah kerja melukis potret, yang ini aku pilih gambar anime kartun perempuan yang cute. Sebab aku punya ramai student perempuan yang suka anime2 mcm ni. Lelaki pulak aku lukis contoh motor. Walaupun tak dikira potret, tpi aku nak tgk diorang punya drawing. Aplikasi garisan, jalinan, bentuk, bayang, dan sebagainya. Agak bagus, tapi ramai yang bersungut tak tahu buat. Aku pun ckp la, ambik satu contoh gambar then tiru. Takpe, lukis je, jadi tak jadi lain kira. Janji buat dan guna kemahiran yang aku ajar berkaitan elemen seni tu.

Atas kanan, adalah aktiviti menghasilkan jalinan menggunakan teknik resis. Bila aku tanya student tahu tak apa teknik resis? semua tak tahu. jadi diorang automatik excited nak tahu dan nak buat. Bila perasaan teruja ni ada dalam diri pelajar, jadi apa aku ckp dan apa aku suruh diorang ikut dan follow supaya faham dan tak tertinggal. Teknik ni guna kertas surih. Sebab apa guna kertas surih? kerana nanti perlu direndam kan atau dicelup dalam air, takde la kertas tu koyak dengan cepat. Ada la step2 aku bagi untuk buat aktiviti ni, dan pelajar buat mengikut arahan yang aku berikan. Ada yang mmg jadi gila2 worknya, timbul jalinan dan corak tu. Kiranya 2 in 1 la ni. Jalinan tampak dan jalinan sentuh. Automatik diorang faham dengan baik. Ada pula tak tahu la work nya dah serupa apa..keh2.. Takpe2. Janji buat dan faham.


Berikutnya pula, adalah imitasi dari karya tokoh terkenal Mung Seng, disebabkan saiznya A3 Takleh la aku nak scan sampai ats. mcm aku ckp sebelum ni, aku masih belajar mengawal berus. Jadi aku tak berapa expert bab2 sapuan ni.

Work kat tengah, adalah teknik tarikan benang menggunakn warna-warna asas. Kebanyakkan kelas excited buat teknik ni. Then, ada pljar cina siap ckp lagi " cikgu2 lain kali buat mcm ni lagi la cikgu". Seronok katanya.. aku senyum je. Yes darling cikgu akan cuba bagi aktiviti lain yang menyenokkan. Jangan malas sudahlah.

Seterusnya, ni pun teknik kolaj, tapi tampalan koyakkan kertas yang besar2 bermotifkan flora.



Paling kanan ni pulak adalah aktiviti yang aku suruh pelajar buat. Tajuk topik P&P masa ni adalah kontra. Jadi aku pun bagi la penerangan dan seterusnya bagi aktiviti. Pelajar mula2 confuse tetapi apabila bagi tunjuk ajar cara nak buat, makin excited pula. Dan sememangnya ada yang kreatif dalam menjadikkanya work yang terbaik. Aku mmg gila teruja bila ada student mcm ni. Lagi aku rasa aku kena buat aktiviti lagi best lepas ni.

Work sebelahnya pula, adalah teknik ikat dan celup, ramai student tanya mcmna nak buat. So apalagi, aku pun terangkan la dengan detail. Menggunakan tisu yang kemudian diikat dengan getah kemudian dicelupkan dengan warna batik seterusnya dikeringkan. Wah2, pelajar memang sangat suka untuk buat. Tapi seperti biasa, bila work mereka tak jadi, mula la mengadu, mcmna nak buat ni cikgu. Sebagai cg, aku pun terangkanlah.

Oklah. dah panjang bebenor aku menulis hari ini. Cukup dulu sampai sini. Perut pun dah bunyi..lapar..keh2. conclusionnya, aku dah habis praktikal dah pun. Sekarang ni duduk kat rumah membesarkan badan dan mencari ilmu pengetahuan yang masih belum cukup. Rajin2 kan la membaca buku..arios.

Saturday, June 4, 2011

KeMbaLi

i'm back.. dah lama giler aku tak buka blog ni. ok, criter2 baru, aku dah pun selesai berpraktikum di sebuah sekolah di sabak bernam SMK TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA. student2 nya.. mmg best. mengajar form 2. nakal tu biasa la. mcm adik2 aku je. 6 kelas aku ngajar, tapi aku xde semua gambar student. ni lar antaranya. diorang comel2 kan.

nanti kata aku tak adil pulak masukkan gambar yang ni je. masalahnya aku mmg xde gambar yang lain2 ler. so aku masukkan la nama2 student sekali. ok puas ati.. huh (-_-")


ok. apa yang aku buat untuk latihan mengajar 4 bulan ni. meh aku nak criter. mula2 mesti la aku buat bahan bantu mengajar. hampir tiap2 hari aku buat bahan bantu mengajar (BBM), tiap2 malam juga mungkin dan of course la tiap2 hari buat rancangan pengajaran harian (RPH). istimewa jadi cikgu praktikum ni ialah dia punya RPH panjang berjela2 berbanding kalau dah jadi cikgu tetap. ada fahamkah?

kalau diikutkan lama sgt dah tak pegang pensil melukis, belajar kat U kebanyakkan praktikal selain melukis mcm anyaman, batik or tembikar, xde la pulak aku ambik catan, 2D or 3D. selainnya banyak belajar teori la. so selama ni kat U, aku lebih banyak membaca buku2 la. maksudnya dari segi kemahiran kognitif lebih byk dari pergerakkan psikomotor iaitu drawing atau skect.

sb dah lama tak pegang pensil, agak blur jugak aku nak melukis, yelah tangan dah keras. mula aku try lukis potret sendiri, tapi aku tiru gambar aku la. mana reti bhai nak buat cara imagin . so berkarya la aku. hasilnya.. keh2


dan semestinya, bila jadi cikgu, aku kena lagi banyak baca buku, rujuk banyak buku, buat kajian dan paling penting kena la banyak bertanya guru2 senior. lebam jugak mata nih, malam2 tido lewat, study,kajian, serve2 bahan, buat RPH, BBM, dan sebagainya. dah macam buat thesis dah gayanya ni. kalah orang nak ambik final exam. haha. sekolah pulak tiap hari sabtu je mesti ada sekolah ganti. kira kerja 6 hari seminggu.. penat bhai, tapi aku rasa enjoy. bila teringat2 pelajar2 aku, aku makin rajin nak buat. kalau student aku rajin buat kerja aku bagi, rajin bertanya, automatik aku akan makin rajin buat kerja2 nih. pecaya tak.. pecaya lah.. gila tak aku ni. aku suka tgk student aku angguk tanda faham dan dan bukan angguk sb tidur.

by the way, lepas ni aku akan upload gambar2 karya2 lain yang aku buat semasa berpraktikum. cau dulu.. zass