Tuesday, July 28, 2009

KErjA PanoRama

hai..ermm..belaja buat panorama ni.seronok jugak bila dah tau sikit2.Terima kasih kat kwn2 yang banyak membantuku. Walaupun tak berapa nak jadi sangat masa pertama kali melakukannya.tapi bila tgk hasil yang kita buat sendiri selapas tu.rasa seronok sgt. :). ni guna software panorama utk menjadikannya sebagai panorama.

kerja untuk hasilkan panorama ni agak susah kalau kita ambik gambar yang tak stabil. Benda wajib yang perlu ada untuk hasilkannya sah2 la kamera kan, dan tripod. kenapa perlu tripod? ye la kan tak nak gambar tu senget. kalau gambar tu senget dan tak sama line gambar tu apabila 'dijahit' akan jadi tak cantik.

kerja nya mcm nih, pilih satu view yang dirasa kan best, mcm aku buat ni aku buat di tasek proton kat tanjung malim. dan selepas tu pasang tripod, pasang kamera, setting kamera tu pada mode 'panorama'. ambik gambar sekeliling. dalam 8 keping gambar utk 180 darjah dah cantik dah tu. yang penting gambar nya berbilangan genap la. kemudian, cantumkan gambar, atau aku panggil jahit gambar tu melalui satu software khas. dan..

ni le hasil panorama ku. view dia mmg cun. tapi dia punya format video tu aku tak reti nak ekjas atau ubah lar supaya dapat masuk dgn blog aku ni. disebbkan aku nak letak jugak hasil kerja aku ni. So, ku guna kekreatifanku utk uploadkannya.huhuu.. dah jadi tak cun dah..lantak la..janji aku dapat letak.haha

kalau nak tahu lebih detail pasal panorama ni. ni ada website. so leh la tgk.

http://www.panoguide.com/

video

panorama kat tasik proton


No comments: