Sunday, July 31, 2011

Puasa

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera.

Bagi umat islam khasnya, kita sedia maklum, esok jatuhnya 1 Ramadhan. Seperti dalam Al-Quran juga menyatakan..

So, feza lukis satu doodle bertudung kali ini bagi menyatakan..

Jangan lupa bangun sahur ya..
Semoga ramadhan kali ini lebih baik drp ramadhan sebelumnya...

Saturday, July 30, 2011

SEGMEN TAULADAN : JOM INGAT PESANAN IBU AYAH

As salam

Disebabkan malam ni aku free.. Aku rasa rajin plak nak join satu segmen ni. Ini first aku join segmen. Segmen ni bagus, boleh muhasabah diri.

Segmen ni dari mr syafikmokhtar.

Ayah aku seorang yang tegas dan pendiam. Semua anak2 dia takut nak cakap or mintak apa2. Semuanya di wakilkan kepada emak. Lelaki seperti ayah payah nak tunjuk kasih sayang pada anak2 dia. Tapi aku tahu, ayah selalu bertanya mak pasal anak2 dia.

Tapi, satu hal yang ayah pesan. " Jangan jemu menuntut ilmu, Jangan dikejar ilmu dunia semata2, ilmu akhirat juga". Kata ayah, ayah bersyukur sebab anak2 ayah semua boleh bersekolah, tak buta huruf. Ada ilmu agama, tahu ilmu dunia. Boleh fikir mana baik dan buruk.

Pesanan emak pula, memang banyak la kalau nak cerita. Dari sekecil2 hal sehingga sebesar2 hal. Setiap perkara akan ada pesanan nya. Contohnya, kalau nak tido. Jangan lupa basuh kaki, gosok gigi dan baca doa tido. Kalau dengan Orang yang lebih tua, Nak jalan tu tundukkan kepala, Jangan suka mencelah orang sedang bercakap. Macam2 pesanan bergantung pada situasi la.

Bila aku dah dekat U, pesanan lebih direct dan lebih kedewasaan la. Jangan nak gedik2 bercinta sampai terbengkalai buku2 belajar, Jaga adab, jaga maruah diri. Jangan berlagak, jangan dan jangan.. Sekarang aku dah pun grad. Alhamdulillah.

Mak pun dah berpesan dah " nnti bila dah dapat kerja, jangan nak sombongkan diri". rajin bertanya. Tolong orang yang memerlukan bantuan kita" .. Aku belum dapat kerja lagi ni dah dapat pesanan. Bertapa mereka menyayangi ku.. aku suka dan sayang mereka.

Biasalah kan. Mereka sebagai orang tua ingin kan yang terbaik untuk anak2 agar anak2 tidak terpesong dan jadi manusia yang 'manusia' . Bukan manusia monkey or haiwan2 lain. Aku bersyukur mempunyai emak dan ayah seperti kamu encik ayah dan puan emak. Sayang kamu..

insan terpilih untuk aku tag ialah cik sha.

Friday, July 29, 2011

Konvo

As salam

Tanggal 28hb July 2011, hari khamis pada pukul 2.30 petang majlis konvo aku selamat berlangsung. Sayangnya, Aku tak sempat nak bergambar sangat kerana waktu tak mengizinkan. Di bawah adalah gambar yang aku 'curi' dari fb kawan aku. huhu..

Walaupun aku bawa kamera, tapi, kamera abang aku yang pegang. Semua gambar dalam kamera pada hari itu adalah gambar abang aku. Dah la henfon pun aku tak bawa bila masuk dewan. Hanya dua keping je gambar aku bersama jubah. Apa lah abang aku ni. Sedih tau.



Misi baru, adalah mencari kerja. Aku kena kumpul duit untuk raya ni. Baru la boleh nak bergaya sakan.

Tuesday, July 26, 2011

tik..tik..tik..

As salam

Malam ini aku akan bergerak. Tiba masa untuk aku merasainya. Selama 4 tahun bertungkus lumus. dan akhirnya.. sampai juga saat ini. Alhamdulilah bersyukur kepada ALLAH

- tak ada repeat paper
- Sekurangnya 4 tahun belajar.. ada beberapa kali berjaya mendapat 'dean list'
- PNGK aku pun yeah.. boleh tahan.
- Result praktikum tu. aku tak kisahlah. Pengalaman tu sangat berharga. Yang pasti, Aku rindui starp

ok la. dah masa. bertolak.
Doakan aku sekeluarga selamat pergi dan selamat pulang
dan semoga majlis berjalan lancar.


Sunday, July 24, 2011

Hero?

As salam
Deman korea?? itu la antara berita dalam Buletin Utama TV3 beberapa hari lepas. Kisah hero korea aku..
Mula2 aku start tengok korea adalah sebab cerita yang dilakonkan Bae Yong Jun sebagai Jun Sang. Ala..semua orang tahu kan cerita tu. Lepas tu diikuti la dengan Autum In My Heart lakonan Song Seung Hoon. Then, berlambak2 la cerita korea selepas itu. Antara hero2 yang aku suka, adalah seperti di bawah.


Kalau nak diikutkan ramai lagi la. Kalau nak mention nama2 selain di ats tak terkira. Itu korea, Kalau artis Jepun pula, Aku suka dia ni Koike Teppei. Muka dia 'muka awek' kan. Kalau make up perempuan, mesti lawa. itu sebab la aku gelar muka awek. Ramai lagi hero2 jepun aku minat, tapi aku letak yang aku suka tengok. ngahaahaa.. Nak aku sebut namanya jugak ke. No need kot. Okla, aku sebut sorang dua je ek. NishikidoRyo, Oguri Shun, TangYuzhe dan ramai lagi.
Kalau cerita Taiwan pula, aku minat Wuchun, Aku juga suka k-pop.. antaranya.


dan kumpulan ni.


Ada sorang student aku, tak silap, namanya Lee Sau Peng. Minat gila dengan Super Junior. Hafal satu2 nama ahli super Junior. Ramai ahli Super Junior. Apatah lagi lagu2 mereka. Teringat kumpulan ni, teringat dekat student2 aku. Ni yang aku rindu ni.. sob3

tapi maaf, au tak minat yang kpop or mpop malaysia punya. Kalau non muslim takpe, tapi bila ada org islam terlibat dgn pakaian yang dah mcm erm.. (fhm2la kan) , aku mmg tak berkenan sgt.

Opss. aku juga minat anime.. heee

Semua orang ada minat masing2. Aku tak la terlalu fanatik minat korea/japan/kpop or anime ni. Gitu2 je la. Cuma, part yang tak best, bila ada manusia yang suka mengutuk. Kalau tak suka korea, cukupla sekadar senyum. .Tak perlu nak menambah dosa mengutuk2. Kalau suka korea, tak perlu kita nak kutuk minat orang lain yang kita tak suka. Fair bukan...

Walaupun aku minat korea, Aku lebih suka cerita Inggeris santai/ aksi or doku.

sekian.

Friday, July 22, 2011

# cerita 9 - virus

As salam..

Sekarang mungkin dah reda kot pasal virus fb yang melanda. Ramai member2 aku kena. Nasibla, aku dah beberapa hari tak buka chatting box punya. Dah tukar pelik2 dah fb ni. Sampai aku pun tak reti nak guna. Bercerita pasal virus ni. Adik aku juga terkena sekali. Ceritanya.....

Pada suatu petang,
Sedang2 aku seronok makan sambil2 tengok tv, adik aku datang duduk sebelah aku. Sekali join aku makan pisang goreng. Yang aku shock, adik aku tiba2 tanya soalan..

Aku rasa pelik. Tapi aku jawab je. Dalam hati, Adik aku ni nak test speaking dengan aku ke?

Adik aku ni buang tabiat ke apa.. Lepas tu adik aku tanya lagi.

Aku tertanya2 dalam hati. Adik aku pulak sengih je memanjang. Dah tu aku sound la. Dalam kepala aku dah syak sesuatu.

Then, Aku straight to the point la teka. Tiba2 air muka adik aku berubah. Aigoo..

Keadaan senyap seketika. adik aku tiba2 bersuara.Erkk... tak tahu aku nak cakap apa..

Aku pun tak reti juga bab2 nak hilangkan virus2 ni. Biasanya aku hantar kedai je. Saja nak rabakkan poket aku. Apa2 pun, rujuk pada yang lebih arif jela adik oii..

Hari ni, 22 July, lappy adik aku dah dipulihkan. Apalagi.. mengadap la dia dengan lappynya. Kenyang la tu mengadap game hari2. haha

Lepas tu, hari ini juga aku buka chat fb aku. Tup2 keluar nama sorang ni yang aku kenali yang ucap "hi, how are you?. Apa ke hal ni? Ni main2 ke or memang virus di atas. Virus tu pun nak cari aku ke. Ciss.. Salah orang la.
( nak chat dengan aku dekat fb sila jangan bermula dengan hi, how are you ok) aku cuak, jadi aku tak kan layan. Dah la aku tak reti nak format2 lappy ni.

sekian

Thursday, July 21, 2011

Mochek dalam kenangan

As salam

Aku pernah post satu entri tentang haiwan peliharaan keluarga aku. Ingat tak pada 'Si Mochek'?? Klik sini

Hari ini, 21 July 2011.. pada jam lebih kurang 4 petang. Si Mochek terlibat dalam satu kemalangan yang meragut nyawanya.

Mati dipijak tayar kereta abang. Sebelum abang mengundurkan kereta, abang telah memeriksa bawah kereta. Setelah yakin tiada kelibat kucing, abang dengan yakin mengundurkan kereta. Walaupun begitu, malang tidak berbau, Si Mochek tiba2 berlari di bawah kereta dan .....

..............

Si Mochek telah mati dengan keadaan yang sungguh sayu.

Waktu aku dapat tahu, aku cepat2 pergi tengok si Mochek. Aku kelu..Sebak..



Si Mochek telah tinggalkan kami...

Si Mochek sangat rapat2 dengan keluarga kami. Sangat2 manja. Keluarga kami bela Si Mochek sejak si Mochek kecil. Melihat Si Mochek membesar sampailah sekarang. Kehilangan Si Mochek sangat dirasai semua ahli keluarga.

Semalam, aku cuba test2 kamera. Secara candid, adik tangkap gambar aku dengan Si Mochek. Hari ini, Si Mochek telah tiada.
Gambar terakhir bersama si Mochek

Jangan tanya la kenapa gambar aku macam tu. Sah2 la aku dah edit kan. heee.. ada la sebab2nya. Tapi yang penting..fokusnya adalah si Mochek

Sebelum ini, Kucing pertama yang hadir dalam kehidupan keluarga kami adalah Si Blacky. Itu kucing Along aku. Along aku kutip. Waktu tu, kakinya terkena perangkap manusia, dan dengan keadaan sebelah daripada matanya hampir buta. Waktu abang bawa balik, kakinya dah confirm cacat akibat perangkap tu. Kami bela, sampai la beranak pinak. Si Blacky dah mati sebab penyakit tua di hadapan along aku sendiri. Anak2nya 3 ekor. Tiga2 ekor tu entah hilang ke mana. Tak pulang2 selepas bermain.

Kehilangan Si Blacky tidak la sesedih seperti kehilangan Si Mochek. Si Blacky, selalunya duduk di dapur sepanjang hidupnya. Si Blacky sangat berjasa. Adanya si Blacky, tikus2 di dapur tidak lagi kelihatan dan kedengaran.

Lain pula si Mochek yang bebas berjalan dan bermain dalam rumah. Malah, si Mochek sangat mesra. Mak aku sendiri menangis kehilangan Mochek. Tak pula semasa kehilangan Blacky.

Si Mochek dah selamat kami tanam.

Buat si Kuntum, ko tak rindu si Mochek kah?? musuh ketat ko dari kecil...

huwaaa..

Tuesday, July 19, 2011

# cerita 8 - Aku dan dot dot dot

As salam..

Kawan2 aku kebanyakkan geli dengan katak. Tapi aku sikit pun tak ada perasaan geli pada haiwan tersebut. Hebatkan aku?? hahahaha..



Jangan tak pecaya ok. aku pernah jadikan katak ni haiwan mainan aku zaman kanak2 dulu. Lepas mak aku tahu, dibalun nya aku dengan tali timba.

Baiklah aku jujur, aku sebenarnya tak ada lah berani dengan semua binatang2 kecik yang tak berbahaya ni. Aku sangat2 geli pada pada LIPAS. Aku geli dengan haiwan merayap..
situasi di bawah aku pernah alami. Fobia derr..

Photobucket

Lepas tu mulalah aksi berjoget2, meloncat2 dengan mulut menjerit2 untuk buang binatang tersebut. Walaupun binatang tersebut dah blahhh dari badan aku, aku still rasa geli, seolah2 binatang tu tak lari lagi. Itu sebab la aku anti dengan binatang kecik tu. Bila tengok je si lipas, aku dah mencicit lari.. wajib aku cari orang lain suruh bunuh binatang tersebut. Aku tak berani nak bunuh. Aku rasa geli gila

Aku tunjuk cara bunuh cara kejam ok. Tapi aku tak pernah buat tau.


Photobucket

Aku benci sangat2 dengan lipas. Jadi pandai2 lah


Untuk pengetahuan, kalau bunuh lipas, pastikan tempat yang lipas tu mati mestilah dibersihkan dengan air sabun. Lipas betina ada ribuan telur halus dalam perutnya. Telur ini tidak pecah kerana sangat kuat. Jadi, Alang2 dah bunuh, bunuh la telur2 nya juga. Tak gitu?? huhu

Mana2 aku pergi mesti ada lipas. Lebih2 lagi dalm tandas, bawah sinki dan kabinet. Nak tak nak, aku kena berdepan dengan makhluk ini seumur hidup..

eeeeeiii..

k la. out.

Saturday, July 16, 2011

Perang

As salam

Hari ni, Pagi2 hari dah riuh mak dekat dapur. Apa la yang membuatkan mak sakit hati sangat tu, pikir ku..

Bila turun, aku tanya mak, apa yang tak kena? jawab mak
"semut ni haa.. sakit hati betul" mana2 tempat semua nak masuk. Bukan setakat dalam bekas gula je, malah semua benda mesti 'wajib' ada semut berkumpul. Hari2 asyik sakit hati dengan semut je. bayangkan, bekas minyak pun selamba berkumpul. tup2 mati. Mayatnya? bersepah2.

Aku gelak je.
Golongan semut?? haahaa..

Maka pengistiharan perang antara Semut dan manusia bermula. Ermm.. dah lama bermula sebenarnya. Mak banteras semut dengan sungguh2. Disediakan air panas, racun semut, malah penyembur nyamuk sekali. Tapi ye lah kan, Semut ni jenis xreti berputus asa. Walaupun dah berjuta2 kumpulan semut telah arwah. Koloni2 semut ni tak takut maa.. lagi ramai yang berani menunjukkan diri. Sb semut ni mmg banyak la. Tak pecaya?? cuba lihat video.. bertapa hebatnya binatang semut ni.

video
kerajaan semut

tengok?? walaupun kecilnya semut, tetapi berupaya membina kerajaan yang sungguh menakjubkan. Jadilah seperti semut.. jangan mudah putus asa. cekal berusaha.

Thursday, July 14, 2011

# cerita 7 - Kisah ke TM

As salam

Aku telah pulang keTRG. yea.. ikuti kisahku bersama si doodle..

Photobucket

sambungannya..
sekian..
terima kasih.

Monday, July 11, 2011

# cerita 6 - ComiNg SoON TM

Assalamualaikum..

Syok2 aku bermanja-manja dengan domo ku, Main peluk2, cium2. Lepas main tarik2.. Lepas tu, erkk..terlintas dalam kepala.. Esok dah dowh aku nak pi TM. Kena packing baju ni. Siap2 kan mana yang patut. Domo ku campak ke tepi. Di suatu sudut Domo meratap sepi "habis madu sepah dibuang.sob2".

Pembetulan.. Aku tak ada domo ok. Katil aku clear tak ada jenis bantal peluk or patung mainan yang besar itu pun. Bear ke, Spongebob ke, Doremon ke, Atromen ke, Power Rangers ke, Malah Naruto pun xde. Bukan aku tak suka. Mmg cute. Cuma aku tak diajar bela 'bantal' yang sebagaimana di atas.

Berbalik pada cerita, Malam ni, aku bersedia untuk berkemas. Ceh, Pergi TM satu hari pun kecoh. Tiba2 aku terdengar suara2 halus.. "Nak kemas apa benda nya, bukan ko pergi seminggu. Gila Batak ko feza"..

Dengan lantang aku menjawab
"Well, aku mmg batak. Ko diam2 sudah.. menyibokk je. keh2
suara itu pun hilang.. .

suara halus apa.. itu aku punya monolog je lah.

Walaupun aku tengah tak ada duit. Tapi perjalanan esok wajib juga aku lalui. Kalau tak, tak berjubah la aku time konvo nnti. Tawakkal je la nak rest kat mana, nak makan mcmana, nak mandi mcmna. Sampai sana nnti, ada la tu jalannya. Kalau aku ada duit, xde la aku fikir ini semua. haha..Apa pun..
Sekarang, semua perkara untuk perjalanan esok telah siap. So,
ok la.. daa

salam..

Saturday, July 9, 2011

# cerita 5 - BLoG

As salaM

Dulu aku suka tgk tv. Tapi, sejak aku balik, aku dapat tahu tv rumah aku di ruang tamu sudah rosak.. Jadi mood nak tgk tv dah kurang. Bila tgk Tv dkt dapur pulak, kadang2 aku rasa boring pulak. Jadi, aku tuju pada lappy kesayangan aku je la bagi mengisi masa. Main2 game, dgr lagu, edit2 gambar, lukis2, dan bila ada internet, automatik aku buka fb dan blog. Pada suatu hari,......

Aku buka fb, chat2 dgn kawan. Disebabkan aku biasa tgk2 blog org2 lain penuh dgn iklan nuffnang. then, aku tanya kawan aku. Apa fungsi nuffnang tu? iklan tu buat apa. Kawan aku pun cakap la yang nuffnang tu adalah bertujuan mempromot blog kita la. Lagi satu, kalau ramai follower, dan traffic dekat satu2 blog tu hebat, Mungkin boleh mendapat hasil dapatan yang tinggi tanpa perlu nak susah payah kerja. Hanya dengan berblogging. Ohhh..itu la fungsinya..
senyum je la aku.

Aku pernah la jalan2 melihat blog2 orang. Itu sebab la aku cakap aku biasa tengok blog2 orang. Jangan salah faham, aku tak berminat nak menjadi blogger aktif. Aku suka lihat info2 or cerita2 best yang boleh buat aku tertarik, terpaku, dan kdg2 memberi ilmu yang berguna utk aku. Bila aku melawat, kadang2 aku click iklan nuffnang mereka2 tu. Sebagai ucapan terima kasih atas entri2 yang ditulis.

kalau orang nak aku jadi follower, aku on je. sah2 lepas tu apa2 entry baru yang dipost akan aku ketahui. Ada la juga part aku membaca daripada aku hari2 asyik main game.
Aku menulis untuk ingatan aku shja. Tapi aku letak shoutbox juga. Kira ini bukan blog privasi aku. Kalau blog privasi utk jiwa2 kacau aku, sah2 aku tak letak. ngahaahaa..

Follower??.. Tk kisah ada or xde.

sb aku pun tak ada usaha menjadikan ianya ada.

Aku tak edit blog aku sgt, aku tak join apa2 utk cheerful kan blog ni , Dan aku suka menulis pjg2. Boleh muntah huruf bila baca.
Semua tu aku pedulik hape. Aku still happy dgn keadaan sekarang.
see?? lebar aku senyum tu
Aku buat blog ni sebab aku rasa nak menulis. Tak salah kan??
Lagipun, aku jenis low profile. Tak glamer pun tak apa. hik2. Aku kuat berblog, tapi tak kuat utk jadi blogger yang aktif. Kadang2 biar blog bersarang pun aku tak kisah.

Lagi satu, aku malas la nak jadi blogger aktif yang kena ikut semua step demi nak attract pembaca dtg tgk blog aku, dan jadi follower aku. Berusaha utk awrd la dan mcm2 lagi. Sgt malas untuk itu semua. Aku rajin buat benda lain je..haha.

Kalau aku ada komen2 blog orang tu, maknanya aku tengah rajin.hehee
ok la. itu sahaja.. Dah banyak aku membebel

arios..

Friday, July 8, 2011

# cerita 4 - Oh Duit

As salam

Hari ni, abang aku bawak motor dia dari jauh sana ke rumah kami. Kata emak, abang jual pada aku. Aku kena bayar ansur2 bila aku ada duit. Ala motor yang pernah aku bawa masa aku praktikal dulu. Itu masa aku bawak dengan Lesen L. Tapi sekarang dah xda makna. Lesen L aku dah tamat tempoh 2 tahun. Terpaksa aku mula dari awal semula. ciss..

Masalahnya sekarang ialah, Tujuan aku memiliki motor ini adalah utk aku mencari kerja, tetapi memandangkan aku dah xde lesen, Ayah aku tak bagi aku bawak motor. Nanti ditengkingnya aku, tak ke aku terkencing kat situ jugak. hehe.. itu tipu. Ayah aku tak tengking la sampai mcm tu sekali.

Masalah utama, kalau aku nak buat lesen, Aku kena fikirkan soal DUIT. Mana aku nak cekau duit nak buat lesen balik.
Lagi satu hal, iaitu hal konvo.. Perghh.. Memang banyak gila nak pakai duit.
Sewa Jubah - RM100
Tiket Bas utk pergi ambik jubah + Makan + Penginapan = RM200
Minyak kereta utk hari konvo dari KT ke TM - RM ???
Makan - RM ??
Tol - RM ???
Sewa penginapan - RM ???
Kos2 Lain = RM ??

Pertanyaan aku?
kenapalah aku pokai di saat2 ini?.. Kalau tak mesti aku happy gila nak konvo.
Patutlah orang susah, yang belajar tinggi2 ada masalah nak konvo, rupanya konvo ni guna banyak duit. Aku ni kira tahap sederhana la. Masalahnya sekarang aku tengah kering ni.. Family aku pun lebih kurang. Semua tgh pening pasal DUIT.

oh duit..

tapi apa2 pun masalah berkaitan duit, aku tetap nak berkonvo. Kenangan tu beb, selama 4 tahun aku belajar dkt U. Nak seribu daya tak nak..(sila sambung sendiri).. Btul tak??.

Kot2 kerana seribu daya aku itu..
Turun hujan duit ke esok2.. Erk..
itu mengarut.. (=.=')huh!

( apa daya/usaha yang aku buat?)

Ok, sekarang pejam mata..
boleh imagin tak aku pakai jubah konvo..ngeh2.. Batak gilaa aku ni. (perkataan tu aku baru belajar) hehe..

Sedih aku kalau fikir pasal duit masa ni. Bila aku nak kaya ni hah??
aku ada idea mcmna aku boleh dapat duit dengan banyak

Sapa nak join aku? malam ni kita gerak.

huk2.. eh2. jangan serius sngt derr
aku gurau2 je. Jangan ikut idea aku.. tak baik mencuri. Apatah lagi merompak.

k la .daa