Thursday, January 19, 2012

Adobe ilustrator

Assalamualaikum

Kalau ada yang perasan, akan ada je kartun kat entri2 aku. Dah agak lama aku tak buat cerita toyol. itu biar la dulu, moga2 toyol tu insaf nak jadi orang.

Aku buat kartun2 ni guna Adobe Ilustrator. Mesti pernah dengar kan? Ni cara aku buat kartun.

First, buka adobe ilustrator,
tekan new, dan set luas, yang kita nak lukis. aku guna A4 je. lepas tu tekan ok


keluar la satu ruang putih yang besar. tekan tanda silang.. none seperti dalam gambar bawah.

Step melukis kartun bermula..
lakaran kartun siap dilukis.

Bagi proses mewarna, klik ruang imej yang nak diwarna, double klik kotak putih yang disilang tu.


klik pada ruang imej yang kita buat, dan pilih warna yang kita nak. nak keluarkan kotak warna tu, tekan double klik kat kotak silang yang aku cakap kat atas tadi. pilih warna dan tekan OK. .Kemudian, warna la bahagian badan yang lain.
Kartun dibawah siap diwarnakan.
Akhir sekali, aku letak watermark, then save la ikut jenis format yang aku nak. Biasanya untuk blog, aku save for web and device dan aku pilih png punya format. siap..

k la. out dulu.

9 comments:

Cik Cempaka said...

hurmm, nampak macam senang

bila buat, boleh tahan jugak susahnyer

Are_Rull said...

giler best !
tgok mcm senang je feza wat..
hehehee balik keje t nk try gak lah..
ske tgok 'toyol' y feza lukis..comel2 je..hehehehe

DoodleDesign said...

suke tgk tutorial feza ni :) cantik karakter2 yg dibuat- keep it iup & all da best. nnt i dtg jenguk lagi, insyaAllah. eh, jemputla ke blog i juga yaa :)

Hanif said...

kena ada bakat melukis gak...huhuhuh
Saya BLUR tentang melukis..waaa!!!!

Fathiah Hamim said...

tak rasa fa mampu :D

||aLeaSaRa|| said...

hye sis!officemate saya budak graphic.apalagi cukup suka minta dia ajar melukis guna PS.dia ada ajar AI ni sempoi!tapi skrg suka lukis guna excel je hehehehe ^*

anamizu kaito said...

wahhh tgk snang gile je..adeh =P








luv,
cik ana

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

da lama xpkai AI... da lupa da..huhu

CreativColor said...

gud job... nice tutorialll