Wednesday, August 31, 2011

Makna Hari ini?

As salam

Sila tengok tarikh dengan tepat..

dah tengok??..

Tarikh 31 August bagi negara MALAYSIA adalah satu tarikh keramat apabila Tanah Melayu telah bebas daripada penjajah. Nak tahu kisah2 ni, rujuk la buku sejarah form 3. okeh.

Merdeka kita pada hari ini?? kita sendiri tahu bagaimana. Merdeka, Tahun baru, Hari kekasih, atau konsert2 merupakan waktu2 kemuncak benih2 ditanam. Maka, Wujudlah generasi2 baru yang hilang punca salasilah nya. Dicampak dibuang seperti tiada nilai harga.

Itu merdeka sekarang. Belum masuk lagi, hal2 rasuah, bunuh membunuh, politik dan sebagainya. Sendiri baca akhbar, sendiri tengok berita. Dan kita sendiri faham dan tahu situasinya.

Kebetulan, merdeka pada tahun ini bertembung dengan Hari Raya Puasa bagi umat islam. So, ramai la yang balik kampung. Maka, proses 'menanam' terpaksa ditunda. Adakah ramai yang "frust gila"?

So, pertembungan raya dan merdeka. Jadi la, Merdeka Raya. Aku disini, ingin ucapkan

Kita manusia adalah sebaik2 kejadian.
Hayati merdeka sebenarnya.
Bukan membayangkan 'kebebasan' yang akhirnya akan membawa kita jauh kebelakang semula.

iaitu zaman JAHILIAH..

tak faham? ok fine2. daa..


7 comments:

merahitujambu said...

selamat raya merdeka

adan said...

salam raya merdeka/..

cik tehaa said...

huhu. kita masih x merdeka sbnrnya kan. mental kita xkental nk halang pngaruh luar masuk ke minda.. huhu.

nway, Selamat Hari Raya Merdeka.

apik pehe said...

salam aidilfitri yer..dan juga salam merdeka..hehe

riva'i said...

hmmmmmmm

cinnamon.com said...

salam saya dah follow,follow saya balik ye..tq

cinnamon.com said...

merdeka dr segi moralkah...rasanya makin teruk...